Bodø - en bærekraftig og samskapende by

Bodø kommune skal de neste tre årene arbeide med å lage en modell for gode samskapingsprosesser, der ulike aktører arbeider sammen for å nå kommunens mål om «det gode liv» for alle, og hvor sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft står i sentrum. Prosjekt har fått tildelt inntil 2,5 millioner kroner til prosjektet fra Regionalt forskningsfond Nordland.

Avisa Nordland har publisert en kronikk 14.02.2021 hvor prosjektet/satsingen beskrives nærmere. Nedenfor er et utdrag fra denne kronikken;

"Målet for vårt felles prosjekt er å bidra til radikal samskaping. Samarbeidsformene skal blant annet involvere Bodøs innbyggere, slik også folkehelsekoordinator Gøran Raade Andersen inviterer til. Dette vil igjen bidra til viktig læring fra og om samskaping i praksis.

Bodø som by og kommunal organisasjon, står på terskelen til store omlegginger og nyskapinger. Byen har de siste årene mottatt en rekke priser; som årets mest attraktive by, årets sentrum, årets kulturby og er utnevnt til europeisk kulturhovedstad i 2024. Flytting av flyplassen og mulighet til å bygge en ny bydel, satsing på smart og grønn byutvikling, på kultur og på innbyggermedvirkning, vitner om en kommune med ambisjoner om å fremme både økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft.

I dette prosjektet skal vi se på spennende samskapingsarenaer i Bodø. Disse har på hver sin måte vekket så vel nasjonal som internasjonal interesse for sin bærekraftssatsing.

Action Now-programmet til Bodø/Glimt arbeides det med å øke kunnskapen og inspirere både næringsliv og private aktører til å ta tak for å nå bærekraftsmålene. Ingen andre fotballklubber verken i Norge eller i andre Europeiske land har gjort dette før dem. Her kan dermed gull-klubben ha en del å lære fra seg også utenfor fotballbanen.

Et annet interessant initiativ er Omatt Gjenbruksverksted med Røde Kors i spissen. Ved reparasjon og gjenbruk av hvitevarer ivaretar de både miljømessig og økonomisk bærekraft. Det sosiale aspektet er også ivaretatt ved å tilby meningsfylt arbeid til folk som trenger det.

Det tredje eksemplet er startet av kommunen: Camp Bodø hvor ulike bydeler blir invitert til å styrke det gode liv i Bodø. Målet er å skape inkluderende lokalsamfunn der folk trives og ønsker å bli boende."

Prosjektet skal jobbe med flere aktuelle aktører enn de som konkret nevnes ovenfor.

Kronikken kan leses i sin helhet i Avisa Nordland.

Kronikkens forfattere er: Therese Andrews, Trond Bliksvær, Tanja Ellingsen, Astrid Marie Holand, Aase Kristine Lundberg, Tone Magnussen og Øystein Nystad, Nordlandsforskning og Nord universitet, Bodø

Foto: Susanne Forsland

Meldinger ved utskriftstidspunkt 25. april 2024, kl. 07:20 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.