Gjennomført

Regionale kompetanse- og samarbeidsprosjekter Høst 2022

Viktige datoer

10. aug. 2022

Åpen for søknad

21. sep. 2022

Søknadsfrist

1. feb. 2023

Tidligste tillatte prosjektstart

28. feb. 2023

Seneste tillatte prosjektstart

1. mars 2026

Seneste tillatte prosjektslutt

Viktige datoer

Formål

Fylkesrådet i Troms og Finnmark ønsker å bidra til at forskningsinstitusjonene i fylket kan møte behovet for FoU og innovasjon i vårt næringsliv og offentlige sektor. 

Næringslivet i Troms og Finnmark bygger i stor grad, direkte eller indirekte, på regionens naturgitte fortrinn og har store muligheter til å bidra til det grønne skiftet.

 For å få dette til vil det være behov for å øke entreprenørielle oppdagelser og klatring i verdikjeder, og her ønsker fylkesrådet at våre FoU-institusjoner skal være en viktig bidragsyter til næringslivet.

Også offentlig sektor i regionen har behov for forskningsbaserte løsninger og fylkesrådet ønsker å tilrettelegge for at våre FoU-institusjoner er i posisjon til å levere - spesielt på forskning for, i og med våre offentlige virksomheter. 

Midlene lyses ut som regionale kompetanse- og samarbeidsprosjekt:

Regionale kompetanse- og samarbeidsprosjekt skal utvikle ny kunnskap og bygge forskningskompetanse som kommunal sektor og/eller næringslivet i Troms og Finnmark trenger for å møte sentrale utfordringer og stimulere til innovasjon og bærekraftig verdiskaping. Utlysningen vil kunne søkes på av forskningsorganisasjoner i Troms og Finnmark hvor det forutsettes at søker samarbeider med aktører i næringsliv og/eller regional offentlig sektor/forvaltning.

Fylkesrådet lyser ut til sammen 16 mill på de tre utlysningene med frist 21. september 2022, og vil i tilegg bruke ekstra ubenyttede midler til å forsterke utlysningen, om det kommer relevante prosjekter av høy kvalitet.  

 

Om utlysningen

Fylkesrådet i Troms og Finnmark ønsker å bevilge støtte til hovedprosjekter med inntil 3 mill. kroner per prosjekt. 

Forskings- og utviklingsaktivitetene skal lede fram til nye eller vesentlig bedre kunnskap, produkter, tjenester, prosesser, organisasjons- og styringsformer som blir tatt i bruk for å oppnå verdiskaping og bærekraftig utvikling. Innovasjon kan skje i alle bransjer og samfunnsområder.


RFF Arktis vil prioritere prosjekter som krysser bransjer og tar utgangspunkt i særlige utfordringer og potensial som er spesielt viktige i vår region.

Hvem kan søke?

Forskningsinstitusjoner i forpliktende samarbeid med offentlig sektor og eller næringsliv i Troms og Finnmark. 

  • Prosjektansvarlig og minst en av samarbeidspartnerne må ha adresse i Troms og Finnmark, eller det må komme tydelig frem av søknaden at hoveddelen av forskningen skal skje ved en avdeling av forskningsinstitusjonen lokalisert i Troms og Finnmark.
  • Forskningsinstitusjonen må stå på Forskningsrådets liste over godkjente forskningsorganisasjoner ved tidspunkt for søknad og tildeling.
  • FoU-organisasjonen som står som prosjektansvarlig i søknadsskjemaet må ha godkjent at søknaden sendes til RFF Arktis.
  • Søknaden skal være strategisk forankret hos prosjektansvarlig.
  • Prosjektansvarlig må sikre finansiering av prosjektet (utover RFF Arktis støtte)


Krav til prosjektleder:

  • Prosjektleders faglige kompetanse og egnethet til å lede prosjektet vil bli vurdert av fagfeller.
  • Prosjektleder må ha godkjent doktorgrad eller tilsvarende før søknadsfristen.
  • Prosjektleder kan ikke være både prosjektleder og administrativt ansvarlig for prosjektet.

Hvem kan delta i prosjektet?

Krav til samarbeidspartnere:

  • Prosjektet skal gjennomføres av én eller flere forskningsorganisasjoner i forpliktende samarbeid med relevante aktører fra regional offentlig sektor og/eller næringslivet.
  • Alle samarbeidspartnere skal delta aktivt i planlegging, oppfølging og spredning av resultatene fra prosjektet og sikre at ny kunnskap tas i bruk. 
  • Prosjektet skal ha en eller flere samarbeidspartnere som ikke er forskningsorganisasjoner. Minst én av disse må være lokalisert i Troms og Finnmark.
  • Minst en samarbeidspartner SKAL være oppført i minst en arbeidspakke i prosjektet.
  • Prosjektet skal ikke være oppdragsforskning for enkeltaktører i regional offentlig sektor eller næringslivet.
  • Utenlandske bedrifter kan delta som samarbeidspartnere i prosjektet, men deres kostnader skal ikke føres inn i budsjettabellene og teller ikke inn som egenandel i prosjektet.

Hva kan du søke om støtte til?

RFF Arktis gir minimum 1 000 000 kroner og maksimum 3 000 000 i støttebeløp per prosjekt.

RFF Arktis dekker inntil 90 % av totale prosjektkostnader.
10% av totale prosjektkostnader skal dekkes av samarbeidspartnere fra regional offentlig sektor og/eller næringslivet i form av egeninnsats og/eller kontantbidrag.

Forutsetninger for støtte

  • RFF Arktis støtte skal i sin helhet gå til forskningsorganisasjonen(e)s ikke-økonomiske aktivitet i form av uavhengig forskning. Det forutsettes at nødvendig regnskapsmessig skille mellom den økonomiske og ikke-økonomiske aktiviteten til forskningsorganisasjonen er på plass.
  • Det tildeles ikke statsstøtte i denne utlysningen.
    • Foretak kan ikke motta støtte til å dekke prosjektkostnader eller motta indirekte støtte ved å få rettigheter til prosjektresultater til gunstige betingelser.
  • Det forutsettes at forskningen gjennomføres i faktisk samarbeid slik dette er definert i statsstøtteregelverket:
    "Samarbeid mellom minst to uavhengige parter for å utveksle kunnskap eller teknologi eller for å nå et felles mål på grunnlag av arbeidsdeling, der partene i fellesskap definerer omfanget av samarbeidsprosjektet, bidrar til dets gjennomføring og deler risikoer og resultater. En eller flere parter kan bære alle kostnadene for prosjektet og dermed frita andre parter for finansiell risiko. Oppdragsforskning og yting av forskningstjenester anses ikke som en form for samarbeid."
  • Prosjektansvarlig skal etablere samarbeidsavtaler med alle samarbeidspartnerne i prosjektet.
  • Samarbeidsavtalene skal
    • regulere gjensidige rettigheter og plikter
    • sikre at ingen samarbeidende bedrifter mottar indirekte støtte fra forskningsorganisasjonen(e) i prosjektet
    • inneholde vilkår som sikrer at ESAs retningslinjer for offentlig støtte til FoUoI pkt. 28 er overholdt.

Vi vil ikke støtte følgende:

  • Markedsundersøkelser og markedsføringsaktiviteter
  • Stor grad av kartlegging av litteratur og forskningsfront
  • Totalkostnader ved kjøp av utstyr. Fondet dekker kun avskrivingskostnader for nødvendig forskningsutstyr i prosjektperioden. Maksimalt 20 prosent av totalbudsjett kan brukes til utstyr.
  • Ulønnet arbeidsinnsats, eller andre kostnader som ikke bokføres i regnskapene til prosjekteier og/eller samarbeidspartnere i prosjektet.

Forskningsartikler og forskningsdata

Prosjektansvarlig virksomhet avgjør hvilke arkivløsninger som skal benyttes for lagring av forskningsdata i prosjektet.

Aktuelle temaområder for denne utlysningen

I denne utlysningen ligger en forventning om at søker skal ha satt seg inn i regionale behov og fortrinn, samt regionens næringsliv og/eller offentlig sektor og er i stand til å utforme relevante prosjekter ut fra dette. 

Fylkesrådet i Troms og Finnmark ønsker å bidra til at forskningsinstitusjonene i fylket kan møte møte behovet for FoU og innovasjon i vårt næringsliv og offentlige sektor. 

Næringslivet i Troms og Finnmark bygger i stor grad, direkte eller indirekte, på regionens naturgitte fortrinn og har store muligheter til å bidra til det grønne skiftet.

 For å få dette til vil det være behov for å øke entreprenørielle oppdagelser og klatring i verdikjeder, og her ønsker fylkesrådet at våre FoU-institusjoner skal være en viktig bidragsyter til næringslivet.

Også offentlig sektor i regionen har behov for forskningsbaserte løsninger og fylkesrådet ønsker å tilrettelegge for at våre FoU-institusjoner er i posisjon til å levere - spesielt på forskning for, i og med våre offentlige virksomheter. 

Regional utvikling

Vareproduserende industriSkog og treLandbruk og matMiljø, klima og fornybar energiMaritimMarinHelse og velferdUtdanningReiseliv/opplevelser/kulturRegion- og stedsutviklingVarehandel og tjenesteytende sektor

Hav

HavbrukMat - Blå sektorMarine økosystemer og effekter av menneskelig påvirkning

Bransjer og næringer

Næringsliv i hele landetFiskeri og havbrukReiseliv

Temaer på tvers

Arealer under pressSirkulær økonomi

Politikk- og forvaltningsområder

Kommunal-, distrikt- og regionalforvaltning

Praktiske opplysninger

Krav til utforming

Søknaden skal opprettes og sendes inn via Mitt nettsted. 

  • Søknaden og alle vedlegg kan skrives på norsk eller engelsk.
  • Obligatoriske vedlegg må være med.
  • Prosjektbeskrivelsen skal følge en fast mal som du finner nederst i utlysningen.
  • Krav til prosjektansvarlig forskningsorganisasjon må være oppfylt.
  • Krav til samarbeidspartnerne må være oppfylt.
  • Samarbeidspartnerne skal finansiere minst 10% av totale prosjektkostnader i form av egeninnsats eller kontantbidrag.

Obligatoriske vedlegg

  • Prosjektbeskrivelse på maksimalt 10 sider etter fastlagt mal som du finner nederst i utlysningen.
  • CV for prosjektleder og for de mest sentrale personene/arbeidspakkelederne i prosjektet, hver på maksimalt 4 sider, etter fastlagt mal (maks 6)
  • Intensjonsbrev fra alle registrerte samarbeidspartnere. Intensjonsbrevet skal inneholde en begrunnelse for hvorfor prosjektet er viktig samt beskrive planlagt bidrag inn i prosjektet.

Alle krav i utlysningen må være oppfylt. Søknader som ikke oppfyller kravene til utforming eller krav til prosjektansvarlig og krav til samarbeid og roller i prosjektet vil ikke bli behandlet.

Vi vil ikke vurdere dokumenter og nettsider som det lenkes til i søknaden. Vi vil heller ikke vurdere andre vedlegg enn dem som er spesifisert over. Det er ikke teknisk validering på innhold i vedleggene du laster opp, så pass på å laste opp korrekt fil på riktig vedleggtype.

Søknader som ikke oppfyller krav til utforming, øvrige føringer i utlysningen, og/eller inkluderer obligatoriske vedlegg risikerer å bli avvist i en administrativ forvurdering.

Vurderingskriterier

Søknaden vurderes etter følgende kriterier:

Forskningskvalitet | KSP

I hvilken grad prosjektet er ambisiøst, nyskapende og flytter forskningsfronten
• Vitenskapelig kreativitet og originalitet.
• I hvilken grad hypoteser og problemstillinger er nyskapende og dristige.
• I hvilken grad prosjektet har potensial for å frembringe ny kunnskap som flytter forskningsfronten, inkludert vesentlig utvikling/fornyelse av teori, metoder, eksperimenter eller empirisk kunnskap.

Kvaliteten på prosjektets FoU-aktiviteter
• Kvaliteten på problemstillingene, hypotesene og prosjektets mål, og i hvilken grad de er klart og tydelig beskrevet.
• I hvilken grad den teoretiske tilnærmingen, forskningsdesignet og metodevalget er troverdig og velegnet, og tverrfaglige innfallsvinkler er tilstrekkelig vurdert.
• I hvilken grad prosjektet tar hensyn til samfunnsansvar, etiske problemstillinger og kjønnsdimensjonen i forskningen på en tilfredsstillende måte.
• I hvilken grad prosjektet forholder seg til brukeres/interessenters kunnskap på en tilfredsstillende måte.

Virkninger og effekter | KSP

Potensielle virkninger og effekter av den foreslåtte forskningen
• I hvilken grad prosjektets planlagte resultater kan bidra til å møte viktige vitenskapelige utfordringer, både nå og i fremtiden.
• I hvilken grad prosjektets planlagte resultater kan svare på viktige utfordringer i sektoren(e), både nå og i fremtiden.
• I hvilken grad kompetanseutviklingen og prosjektets planlagte resultater vil gi grunnlag for verdiskaping i norsk næringsliv og/eller offentlig sektor.
• I hvilken grad prosjektets planlagte resultater er relevante for FNs bærekraftsmål eller har potensiale for å bidra til å møte andre viktige samfunnsutfordringer, både nå og i fremtiden.
• I hvilken grad de potensielle virkningene og effektene er tydelig formulert og troverdige.

Kommunikasjon og utnyttelse
• Kvaliteten på, og omfanget av, kommunikasjons- og involveringsaktiviteter rettet mot relevante interessenter/brukere.
• I hvilken grad samarbeidspartnerne er involvert i arbeidet med å ta i bruk prosjektets resultater.

Gjennomføring | KSP

Kvalitet på prosjektleder og prosjektgruppe
• I hvilken grad prosjektleder har relevant kompetanse og erfaring og har vist evne til å utføre forskning av høy kvalitet (sett i forhold til hans/hennes karrierestadium).
• I hvilken grad prosjektdeltakerne utfyller hverandre, og i hvilken grad prosjektgruppen innehar den nødvendige kompetansen for å gjennomføre prosjektet på en effektiv måte.

Kvaliteten på prosjektets organisering og ledelse
• I hvilken grad prosjektets organisering er effektiv, inkludert i hvilken grad ressursene til de forskjellige arbeidspakkene er tilstrekkelig og i samsvar med prosjektets mål og leveranser.
• I hvilken grad oppgavene i prosjektet er fordelt på en måte som sikrer at alle prosjektdeltakere har en tydelig rolle og tilstrekkelig med ressurser til å fylle denne rollen.
• I hvilken grad ledelse og styring i prosjektet er organisert på en egnet måte.
• I hvilken grad samarbeidspartnerne bidrar i styringen og gjennomføringen av prosjektet.

Samlet vurdering fra fageksperten/panelet

Samlet vurdering fra fageksperten/panelet er et uttrykk for en samlet vurdering basert på de hovedkriteriene som fageksperten/panelet er bedt om å vurdere.

Regional relevans - innovasjonsprosjekt

I hvilken grad vil prosjektet bidrar til å løse sentrale samfunnsmessige utfordringer i fondsregionen?
I hvilken grad er prosjektet i tråd med regionale satsinger?

I hvilken grad vil prosjektet bidra til regional verdiskaping utover de involverte aktørene?
Dersom prosjektet lykkes: I hvilken grad er det sannsynliggjort verdiskaping for regionalt næringsliv (bedrifter/kunder/underleverandører)? Hvor klart er det begrunnet hvordan prosjektresultatene vil kunne ha betydning for bedret lønnsomhet og konkurranseevne for bedrifter i prosjektet på eksisterende og/eller nye markeder?
Dersom prosjektet lykkes:I hvilken grad er det sannsynliggjort nye tjenester, økt kvalitet, brukernytte eller reduserte kostnader for offentlige aktører? I hvilken grad er det sannsynliggjort at deltakende offentlige aktører kan ta i bruk prosjektresultatene? I hvilken grad kan prosjektresultatene ha overføringsverdi for andre aktører?

I Hvilken grad vil prosjektet bidra til kunnskapsoppbygging regionalt?
Dersom prosjektet lykkes: I hvilken grad er det sannsynliggjort at prosjektet vil bidra til kunnskapsoppbygging regionalt hos prosjekteier og samarbeidspartnere? Er kunnskapsoppbygging ut over involverte aktører beskrevet? Er prosjektresultatene avhengig av leveranser fra masterstudenter, PhD-studenter eller postdoc stipendiater?

Regional relevans vil bli vurdert administrativt og utgjøre del av innstillingen til Fylkesrådet.

Behandlingsprosedyre

Inkomne søknader vil bli forvurdert administrativt og prosjekter som ikke oppfyller utlysningens formelle krav, vil bli avvist.

Søknadene vil bli vurdert i nasjonale fagpaneler etter ovenstående kriterier, før det gjøres en regional vurdering av relevans. Endelig vedtak vil bli foretatt av fylkesrådet i Troms og Finnmark. 

 

Tidligste godkjente prosjektstart er 01.02.2023.

 

Det tas forbehold om politiske endringer.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 27. april 2024, kl. 05:39 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.