Regjeringen foreslår å avvikle RFF Oslo i statsbudsjettet for 2023
I Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 er det foreslått et samlet kutt for de Regionale forskingsfondene på 41 millioner kroner. Verst går det ut over RFF Oslo, som foreslås avviklet. Utdannings og forskningskomiteen har ikke endret på regjeringens forslag, partiet Venstre foreslo imidlertid en fordeling i tråd med tidligere praksis.
(Foto: Nikolai Kobets Freund/Oslo kommune)
- Det regjeringen nå foreslår betyr i praksis en avvikling av Regionalt Forskningsfond i Oslo. Vi har ønsket å styrke dette viktige virkemiddelet og jeg mener derfor dette er svært uheldig, sier styreleder Vibecke Hverven
De regionale forskingsfondene skal styrke regionenes forskningsevne gjennom tilskudd til forskning og innovasjon og gjennom mobilisering til økt FoU-innsats.
Fondet skal i likhet med de nasjonale satsingsområdene bidra til løsninger for det grønne skiftet, sirkulærøkonomi, digitalisering, samt helse og livsvitenskap.
RFF i Oslo fyller en nisje for finansiering av forskningsstøttet innovasjon av små og mindre FoU prosjekter som ingen andre har. I tillegg er RFF Oslo blitt et strategisk virkemiddel for realisering av Oslos satsing på utvikling av innovasjonsdistrikter og morgendagens arbeidsplasser og næringsliv.
Støtte til forskning i mange små og nystartede bedrifter
Oslo har et yrende liv av spennende små og mellomstore bedrifter, og ikke minst mange oppstartsbedrifter. De utvikler gode løsninger for det grønne skiftet, bærekraftig energi, nye medisiner og behandlingsmetoder, sirkulære løsninger for bygg, og digitalisering. Det er disse bedriftene som nå risikerer å miste viktig støtte.
Dette er bedrifter som utvikler samfunnsnyttige løsninger, og som trenger forskning for å utvikle innovasjonene sine. De er gjerne under 3 år gamle, i en sårbar fase og har hverken økonomi eller kapasitet til å gjennomføre et større prosjekt i regi av Forskningsrådet eller EU.
Ett eksempel er selskapet Over Easy Solar, som har utviklet en løsning for å montere stående dobbeltsidige solcellepaneler på tak. De fanger mest sol om morgenen og ettermiddagen, når strømforbruket er høyest. Over Easy Solar vant "Solar Startup Award 2022" fra Solar Power Europe, og de har senere også fått støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Over Easy Solar startet med finansiering fra Regionale forskningsfond Oslo, les artikkelen her.
Se flere artikler om prosjekter støttet av RFF Oslo
Fra oppstart i 2020 til og med desember 2022 har RFF Oslo bevilget 80 millioner millioner i støtte til prosjekter
Fondet har bevilget 80 millioner kroner til 90 prosjekter siden oppstart. 47,2 millioner er bevilget til 24 innovasjonsprosjekter (hovedprosjekter) i næringsliv og offentlig sektor. Halvparten av innovasjonsprosjektene er tildelt gründerbedrifter innen helse, bl.a for utvikling av kreftmedisin, hjertemedisin og behandling mot migrene.
22 millioner er bevilget til 64 kvalifiseringsprosjekter, og her er det en større bredde i tema for prosjektene, som også samsvarer godt med Oslo kommunes målsettinger.
- Kvaliteten på prosjektene som får støtte er fullt på høyde med prosjektene i Forskningsrådet. I 2021 hadde Oslo nest flest søknader (etter Viken) og det høyeste søknadsbeløpet sammenlagt. Det er et paradoks at RFF Oslo også hadde flest avslag. Dette viser at det ikke bare er stor etterspørsel etter fondets midler, men at bevilgningen kunne vært økt, sier styreleder Vibecke Hverven
- Tilbakemelding fra mange av bedriftene som har fått støtte, er at støtten var grunnleggende for å komme videre, med utvikling av bedriftenes produkter og løsninger, med å hente inn kapital, og skape nye jobber, sier styreleder Vibecke Hverven.
Du kan finner oversikt over prosjektene som har fått støtte under "Bakgrunnsstoff " på denne siden.
Hun legger til at dersom fondsregion Oslo blir avviklet, så vil dette svekke nyskaping og fremvekst av nye bedrifter og jobbskaping og tilbudet til bedrifter i Oslo blir dårligere enn i resten av landet.
- Denne ulikheten mener vi er svært urimelig. Vi i RFF har sterk tro på FNs bærekraftsmål nr 17 som peker på at alle utfordringer løses best gjennom samarbeid.I dette arbeidet har RFF Oslo vist seg å være en aktiv og viktig aktør for selskap som tar sitt første steg i en bærekraftige retning,sier styreleder Vibecke Hverven
Nå jobbes det med å synliggjøre konsekvensene av kuttforslaget og for at forslaget ikke blir vedtatt.
Denne nyhetssiden vil bli oppdatert med lenker til artikler og bakgrunnsmateriale.
Prosjekter som allerede har fått bevilgning fra fondet blir ikke berørt.
Oslo håper å være tilbake i ordningen i 2024.
Artikkelen er oppdatert med tall for portefølje av prosjekter og oversikt over prosjekter som har fått støtte. 22.03.2023.
Meldinger ved utskriftstidspunkt 18. september 2024, kl. 10.27 CEST